viernes, 20 de abril de 2007

El reciclatge, la moda mediàtica

Després de diferents setmanes mostrant-nos que el problema més important que tenim és que el planeta es troba en una situació tan tràgica que d’aquí uns anys no existiran segons quines ciutats, el proper diumenge arriba el Dia Mundial de la Terra. No és que consideri que aquest tema no sigui important o que no estigui d’acord amb les polítiques de reciclatge i en contra de la contaminació, però crec que se li està donant una importància mediàtica extrema.

Els Governs volen fer-nos creure que hem de ser conscients de la situació del planeta però ells mateixos són els primers que prioritzen la seva economia davant de les ecològiques polítiques de reciclatge. Segons Fernando Valladares, investigador del Centre de Ciències Mediambientals hi ha tot un seguit de consells per tal de cuidar el planeta. Si analitzes les seves recomanacions, són més apropiades pel Govern que no tant pel poble. Fixem-nos en algunes de les qüestions proposades.

Els ciutadans hem de reduir el transport individual i fer servir mitjans col·lectius. Em sembla molt bé, però no és excessiu haver d’esperar mitja hora un tren de Renfe si vius per exemple a Malgrat de Mar? És normal que una persona que treballa de nit no pugui agafar un tren a partir de les dotze?.

Les escombraries s’han de separar i reciclar però sovint es diu que un cop arriben les deixalles separades es tornen a ajuntar perquè no hi ha els mitjans apropiats per a fer un reciclatge de tot el que arriba.

S’ha d’urbanitzar allà on se sap que hi haurà aigua suficient a llarg termini. En moltes ocasions s’atorguen llicències on no hi ha aigua o es fan pagar multes d’una quantitat inferior al benefici que la constructora traurà dels pisos. A més les cases s’han de construir amb aïllants tèrmics per a que la inversió en calefacció i l’aire condicionat sigui menor. Però amb els preus elevadíssims dels pisos una manera de baixar cost no és fer servir materials més econòmics?

Des del govern intenten sensibilitzar-nos molt i ens sentim una mica millor quan reciclem però, si realment tant els interessés deixar de contaminar, voleu dir que no haguessin deixat ja de crear cotxes que necessitin benzina per moure’s? Segur que faríem servir tots cotxes “ecològics” si es volgués. Però com pot el Govern deslligar-se d’un mercat amb tants interessos com el del petroli? Vivim en un món mogut per l’economia i el medi ambient passa a un segon pla. Està molt bé que intentin sensibilitzar el ciutadà però el canvi ha de venir també des de dalt.

1 comentario:

Anrhick dijo...

Jo penso que fins que no surti més econòmic reciclar que contaminar no es farà res.

Poso un exemple: una empresa contamina un riu, per tant paga una multa de 100.000 euros. La mateixa empresa intenta reciclar el producte contaminant, el cost d'això són 200.000 euros.

Clar que si les institucions incrementessin el preu de contaminar, les empreses marxarien a països on la legislació els hi permet contaminar, de fet ja ho porten fent molts anys.

Guaita quin cacau amb l'ecologia!